Hastalıklar

Bilişsel Davranışçı Terapi Depresyonu Nasıl Tedavi Eder?

Güncelleme Tarihi Eylül 25, 2021 by MTE Yaşam

29.04.2020

tarihinde tıbbi olarak gözden geçirildi Bilişsel davranışçı terapi (CBT) nedir?

Bilişsel davranışçı terapi (CBT), depresyon için bir tedavidir.

Bilişsel davranışçı terapi (CBT), çeşitli farklı psikolojik ve psikiyatrik bozuklukları tedavi eden bir tür psikolojik danışma yaklaşımıdır. Hem insanların düşünce kalıplarını değiştirmelerine yardımcı olabilecek bilişsel stratejileri hem de insanların yararsız veya zararlı olabilecek davranışları değiştirmelerine yardımcı olabilecek davranışsal stratejileri kullanır.

BDT, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli ilkelere dayanmaktadır:

Psikolojik problemler, kısmen düzensiz düşünceye dayanır.Psikolojik problemler, kısmen, yardımcı olmayan öğrenilmiş davranış kalıplarına dayanır.İnsanlar daha iyi yollar öğrenebilir psikolojik sorunlarla başa çıkmak için. Yıllarca süren danışmanlığı gerektirebilecek geleneksel konuşmaya dayalı psikoterapinin aksine, BDT genellikle hastanın durumunun ciddiyetine bağlı olarak 12-16 seanslık kısa süreli tedavi için tasarlanmıştır. BDT ayrıca hasta ve terapist arasında hem gündem belirlediği hem de terapi için hedefler belirlediği işbirlikçi ve işbirlikçi bir ilişkiyi vurgular ve terapist hastaya düzenli olarak geri bildirim sağlar.

Ev ödevleri de BDT'nin önemli bir parçasıdır ve genellikle düşünceleri kaydetmeyi, belirli aktiviteleri planlamayı ve ortaya çıktıklarında otomatik olarak olumsuz düşüncelere meydan okumayı içerir.

Bilişsel davranışçılığa kimler adaydır? terapi (CBT)?

Bilişsel davranışçı terapi, majör depresif bozukluk da dahil olmak üzere depresyonu tedavi eder.

Hafif ila orta derecede majör depresif bozukluğu olanlar, hamile olan, hamile kalmaya çalışan veya şu anda emziren kadınlar ve çalışmak isteyen herhangi bir hasta dahil olmak üzere depresyonda olan belirli hastalar için genellikle önerilir. bilişsel davranışçı terapiler.Amerikan Psikiyatri Birliği, daha kronik, şiddetli veya karmaşık depresyon vakaları olan hastalarda, BDT'nin ilaçlarla (farmakoterapi) birleştirilmesini önermektedir.

Depresyon Belirtileri

Depresyon belirtileri

değersizlik duyguları, umutsuzluk, çaresizlik, suçluluk, günlük aktivitelere ilgisizlik, sinirlilik, enerji kaybı, iştahsızlık, uyku sorunları, kendinden nefret etme ve intihar düşünceleridir.

Doktorlar depresyon için bilişsel davranışçı terapiyi (BDT) nasıl uygular?

Bir doktor (psikiyatrist veya psikolog) bir hastayı depresyon açısından değerlendirecek ve depresif düşünce kalıplarını ve depresyon semptomlarını azaltmaya yardımcı olmak için bir bilişsel ve davranışsal teknikler planı hazırlayacaktır.

Depresyon için BDT'nin ilk kısmı genellikle davranışsal stratejileri içerir. Terapinin bu kısmı, depresyona neden olabilecek veya depresyonu kötüleştirebilecek davranışları değiştirmek ve onları mutluluğa neden olabilecek davranışlarla değiştirmekten oluşur. İnsanlar korkularıyla yüzleşmeyi, zihinlerini sakinleştirmeyi ve sosyal etkileşimlere hazırlanmak için rol oynamayı kullanmayı öğrenirler.

Olumsuz kaçınma davranışlarının yerini alacak stratejiler geliştirin (sosyal ortamlarda daha az zaman harcamak, işten veya okuldan kaçmak, ev işlerini yapmamak gibi). görevler) zevk veya başarı hissi yaratacak faaliyetlerle (bir partiye gitmek veya iş için bir rapor bitirmek gibi). Daha şiddetli depresyonu olan hastalar, okumak veya yataklarını toplamak gibi gerçekleştirmek için basit faaliyetlerle başlayabilirler. neşe ve başarı duygusu yaşayabileceklerini fark etmelerine yardımcı olmak için her aktiviteyi tamamladıktan sonra hissettikleri zevki 1-10 arasında derecelendirmeleri istendi. Depresyonu etkileyebilecek başka sorunları olan hastalara bu yönlere yardımcı olacak teknikler öğretilebilir. Uyku sorunu olan hastalara uykularını iyileştirecek beceriler verilebilir. Başkalarıyla etkileşimde sorun yaşayan hastalara sosyal durumlarını iyileştirmeye yardımcı olacak özel etkinlikler verilebilir. öldürür. BDT'nin bilişsel kısmı, bir hastanın sorun yaratan çarpık düşünce kalıplarının ne olduğunu bulmayı, bu düşünceleri test etmeyi ve bu düşüncelerin çevrelerindeki dünyayı nasıl gördüklerini ve etkileşime girdiğini nasıl etkilediğini değerlendirmeyi içerir. Amaç, hastanın kendisini ve başkalarının davranış ve motivasyonlarını daha iyi anlaması, problem çözme becerilerinin başa çıkması, kendine ve yeteneklerine olan güveninin gelişmesidir.

Otomatik düşünceler (oluşan düşünceler). sıklıkla, genellikle kişi tarafından fark edilmezler ve genellikle değerlendirilmeden doğru olarak kabul edilirler) depresyonu olanlarda olumsuz olma eğilimindedir ve semptomları kötüleştirebilir. Otomatik olumsuz düşünce örnekleri arasında “kimse beni sevmiyor” veya “değersizim” sayılabilir. Bir terapist, bir hastaya bu düşünceleri ortaya çıktıklarında tanımasını ve düşüncelerden sonraki ruh hallerine dikkat etmesini öğretir. Hastalar daha sonra bu düşünceleri ve ruh hallerini kaydetmek zorunda kalabilirler. Bir sonraki adım, ortaya çıktıklarında bu olumsuz otomatik düşüncelere meydan okumayı içerir, böylece hastanın olumsuz olma olasılığı daha düşük olan daha gerçekçi açıklamalar öğrenebilir. Otomatik olumsuz düşünceleri tanımlamaya ve değerlendirmeye yardımcı olmanın başka bir yolu davranış testlerini tamamlamaktır. Bunun işe yaraması için, bir hastanın, düşüncelerin sorgulanabileceği ve muhtemelen değiştirilebileceği konusunda hemfikir olduğu danışmanlıkta bir noktada olması gerekir. Buna bir örnek, bir hastanın “kimse zaman harcamak istemiyor” düşüncesine meydan okumayı kabul etmesi olabilir. 10 kişiyi arayarak gelecekte birlikte vakit geçirip geçirmeyeceklerini görebilirler. Sonuçları not etmek, hastanın bu otomatik düşünceye meydan okumasına yardımcı olabilir. SLAYT GÖSTERİ Depresyonu Fark Etmeyi Öğrenin: Belirtiler, Uyarı İşaretleri, İlaçlar Slayt Gösterisine Bakın

Bilişsel davranışçı terapi (CBT) depresyonu nasıl tedavi eder?

Depresyon için bilişsel davranışçı terapi, depresyonu olan bireylerin depresyonun “bilişsel üçlüsünü” sergiledikleri bir teoriye dayanır:

Kendilerine dair olumsuz bir bakışÇevrelerine dair olumsuz bir bakış açısı Geleceklerine dair olumsuz bir bakış Bu, aşağıdakiler gibi düşünce çarpıklıklarında kendini gösterebilir:

ya hep ya hiç düşünme (her şeyi siyah ya da beyaz olarak görme); aşırı genelleme (bir olumsuz olayın hiç bitmeyen olumsuz olayların bir modelini temsil ettiğini varsayarsak); ve falcılık (gelecek hakkında olumsuz önyargılı tahminlerde bulunmak). Bilişsel üçlü ile ilgili olarak, depresyon hastaları bu olumsuz inançları sürdüren bilişsel çarpıtmalara sahiptir. Bunu akılda tutarak, depresyon için bilişsel davranışçı terapi genellikle otomatik olumsuz düşünceleri değiştirmeyi amaçlayan bilişsel yeniden yapılandırma ile birlikte belirli davranış stratejilerini (planlama etkinlikleri gibi) vurgular.

Riskler nelerdir? depresyon için bilişsel davranışçı terapinin (BDT) ve komplikasyonları?

Terapistler depresyonu ve diğer birçok akıl hastalığını tedavi etmek için bilişsel davranışçı terapiyi kullanır ve genellikle terapide herhangi bir risk veya komplikasyon yoktur.

İntihar riski olan

majör depresif bozukluğu, alkol veya madde bağımlılığı sorunları, psikotik bozukluğu, organik beyin sendromu ve zihinsel geriliği olan hastalar da dahil olmak üzere bazı insanlar BDT için iyi aday olmayabilirler. Aile üyeleri ve arkadaşlar, hastalara terapi seanslarına katılmalarını, ev ödevlerini tamamlamalarını ve reçeteli ilaçları almalarını hatırlatarak tedaviyi destekleyebilir. Bir terapist, sevdiklerini desteklemenin yollarını öğrenmek için aile üyelerinden terapiye katılmalarını isteyebilir.

Son Akıl Sağlığı Haberleri

Tıbbi olarak 29.04.2020'de İncelendi

Referanslar

Amerika Psikoloji Derneği. “Bilişsel Davranışçı Terapi Nedir?” .

Halverson, Jerry L. “Depresyon için Bilişsel Davranışçı Terapi.” Medscape.com.tr 28 Şubat 2018.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir