Hastalıklar

Distoni Tedavi Edilebilir mi? Tedavi seçenekleri

Güncelleme Tarihi Ekim 12, 2021 by MTE Yaşam

Distoni tamamen tedavi edilemez, ancak tedaviler semptomları azaltmaya ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabilir

Distoni, bir kas, kas grubu veya tüm vücutta istemsiz, kontrolsüz kas kasılmalarına neden olan bir hareket bozukluğudur.

Distoni tamamen tedavi edilemez, ancak tedaviler semptomları azaltmaya ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabilir.

Distoni için tedavi seçenekleri nelerdir?

İlaçlar Bazı ilaçlar beyindeki kas hareketlerinden sorumlu kimyasalları (nörotransmitterleri) etkiler. Bu ilaçlar şunları içerir:

Karbidopa ve levodopa: Nörotransmitter dopaminin seviyesini arttırır Triheksifenidil ve benztropin: Dopamin dışındaki diğer nörotransmitterlerin seviyeleri üzerinde çalışır Tetrabenazin ve deutetrabenazin: Dopamini bloke eder Diazepam ve baklofen: Nörotransmisyonu azaltır ve distoni semptomlarını iyileştirir Cerrahi Derin beyin stimülasyonu: Elektrotlar beyne cerrahi olarak implante edilir ve göğse implante edilen bir jeneratöre bağlanır. Bu elektrotlar aracılığıyla jeneratörden beyne elektrik darbeleri gönderilir. Bu darbeler beyin sinyallerini bozarak kas kasılmalarına neden olur. Seçici denervasyon: Kas kasılmasını kontrol eden sinirler kesilir. Bu prosedür, diğer tedaviler başarılı olmazsa gerçekleştirilir. Terapi Fiziksel veya mesleki terapi: Kas fonksiyonunu iyileştirmek ve semptomları azaltmak için kullanılır. Konuşma terapisi: Sesini kontrol eden kaslar distoniden etkileniyorsa önerilir Germe veya masaj: Kas ağrısını azaltmaya yardımcı olur Ev ilaçları Stres yönetimi: Yoga, meditasyon veya tai chi gibi stresi yönetmek için teknikler uygulamak Duyusal hile: Etkilenen bölgeye nazikçe dokunmak veya yanındaki bölge, kas aktivitesinde sürekli tikleri veya spazmları giderebilecek geçici bir değişikliğe neden olur.

Distoniye ne sebep olur?

Distoninin kesin nedeni bilinmemektedir. Muhtemel nedenler şunlardır:

İdiyopatik veya primer distoni: Ebeveynlerden birinden kalıtılan anormal bir gen nedeniyle oluşabilir Edinilmiş distoni: Aşağıdakilerden kaynaklanan beyin hasarından kaynaklanabilir: Beyin travması Tümör İnme Oksijen yoksunluğu İlaç reaksiyonu Karbon monoksit veya kurşun zehirlenmesi

Distoninin belirti ve semptomları nelerdir?

Distoninin ilk başlangıcı çocukluk (5-16 yaş) ile yetişkinlik arasındaki herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Semptomlar hafif ila şiddetli arasında değişir ve aşamalar halinde gelişir. Belirtiler aynı kalabilir veya zamanla kötüleşebilir.

Erken evre semptomları şunları içerir:

Ayakta kramp İstemsiz ve hızlı yanıp sönme Bacakları sürükleme Sürekli kas kasılması nedeniyle ağrı ve bitkinlik Distoni çocuklukta ortaya çıkarsa, semptomlar önce ayakta veya elde ortaya çıkar ve daha sonra vücudun geri kalanına hızla ilerler. Ergenlerde ilerleme yavaştır.

Geç ergenlik döneminde distoni başlarsa, semptomlar vücudun üst kısmında başlar ve çoğunlukla bir veya iki veya daha fazla bitişik bölge ile sınırlı kalır.

Distoni nasıl teşhis edilir?

Distoniyi teşhis etmek için doktorunuz ailenizi ve tıbbi geçmişinizi alacak ve fiziksel ve nörolojik testler yapacaktır.

Distoninize hangi sağlık koşullarının neden olduğunu belirlemek için doktorunuz aşağıdaki testlerden bir veya daha fazlasını isteyebilir:

Kan testleri İdrar testleri Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları tümör veya belirtileri aramak için. Kaslarda meydana gelen elektriksel aktiviteyi ölçen inme Elektromiyografi Genetik test, özellikle ailede distoni öyküsü varsa SLIDESHOW Beyin Besinleri Resimleri: Odaklanmayı Artırmak İçin Ne Yenir Slayt Gösterisine Bakın 10/4/2021

tarihinde tıbbi olarak gözden geçirildi Referanslar

Distoniler. https://medicine.medscape.com/article/312648-genel bakış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir