Güncel

Kocası Ölen Emekli Kadın Eşinin Emekli Maaşını Alabilir mi? 2021

Güncelleme Tarihi Eylül 11, 2021 by MTE Yaşam

Anasayfa » Emekli » Kocası Ölen Emekli Kadın Eşinin Emekli Maaşını Alabilir mi? 2021

Emekli kadın ölen kocasının maaşını alabilir mi 2021, Eşi ölen erkek karısının emekli maaşını alabilir mi, Ssk emeklisi ölen eşinin SSK maaşını alabilir mi, eşi vefat eden kadın eşinin emekli maaşını nasıl alır, emekli eş ölen eşinin maaşını alabilir mi, emekli eşlerin vefatı halinde birbirlerinin maaşlarını almaları, eşi ölen kişinin emekli maaşı ne kadar 2021, kocası ölen emekli kadın eşinin emekli maaşını alabilir mi, kocası ölen kadın kocasının emekli maaşının ne kadarını alır, emekli eşlerden biri ölünce diğeri ondan maaş alabilir mi, Ssk emeklisi ölen SSK emeklisi eşinin maaşını alabilir mi, kocasından emekli maaş alan kadın dul maaşı alabilir mi, ölen kişinin emekli maaşı eşine nasıl bağlanır, eşlerin emekli maaşları, eşten emekli maaş alma şartları nelerdir gibi soruların yanıtını yazımızda bulabilirsiniz.

Kocası Ölen Emekli Kadın Eşinin Emekli Maaşını Alabilir mi? 2021

Ülkemizin sosyal güvenlik mevzuatı gereği çalışan vatandaşlarımız hayatını kaybederse aileleri koruma altına alınır. Diğer bir deyişle, sigortalının ölümü halinde, sosyal güvenlik kurumu geride kalan eş ve çocukları için maaş ödemektedir. Bu durumda kocası ölen emekli kadın eşinin emekli maaşını alabilir mi? sorusu merak edilir. Eşin başka bir yerden maaşı olsun ya da olmasın, eş sigortalı süresi yasalara uygunsa maaş ödeniyor. Yetim kızlar evlenmezlerse ve sigortalı olarak çalışmazlarsa babalarından maaş alırken, erkekler öğrenim süreleri boyunca ve 25 yaşını geçmemişlerse babalarından maaş alıyorlar.

Ölüm Aylığını Kimler Alabilir? 2021

Ölüm aylığı, ölen sigortalı kişinin

Eşine,
Çocuklarına,
Anne ve Babasına bağlanmaktadır.

Ölen Kişinin Emekli Maaşı Eşine Nasıl Bağlanır?

5510 sayılı Kanuna göre vefat eden sigortalının ebeveynlerinin emekli maaşı alabilmeleri için belli şartlar bulunuyor. Öncelikle anne ve / veya baba 65 yaşın altında ise vefat eden sigortalı eş ve çocuklardan hisse alma zorunluluğu bulunur. Ayrıca anne ve babanın geliri net asgari ücretten düşük olmalıdır. Çocukların ölüm ödeneğine hak kazanmaları için diğer çocukların geliri dışında emekli maaşı almamaları gerekir. Fakat anne ve babanın 65 yaşın üzerinde olması halinde yukarıda belirtilen şartları taşımaları halinde, ölen sigortalının eşi ve çocuklarının kalan payına bakılmaksızın ölüm aylığı ödenebilir.

Kadınlarda Emeklilik Prim Günü Nasıl Hesaplanır? 2021 bilgi için tıklayınız.

Ölen Eşin Maaşını Almak Kuruma Göre Değişir mi?

Sosyal güvenlik kurumları eşi vefat eden vatandaşlarımıza maaş ödüyor. Elbette bu, sigorta primi düzenli olarak ödenen ve sigorta süresine uyum sağlamış vatandaşlarımız için geçerlidir. Ayrıca bu durumla karşı karşıya kalan yetim veya öksüz çocuklar, babalarından veya annelerinden maaş alabilirler. SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığından maaş alan ve çalıştıkları sırada hayatını kaybedenlerin aileleri de aynı koşullarda bu imkanlardan yararlanabiliyor.

Kocası Ölen Emekli Kadın Eşinin Emekli Maaşını Alabilir mi 2021

Eşi vefat eden kadınlar da emekli olmaları halinde eşlerinin maaşından yararlanabilmektedir. Babası yada annesi vefat eden kızların evlenmemesi ya da çalışmaya başlamaması durumunda maaş alabilirken, SSK ya da Bağ-Kur’a bağlı olarak çalışmaya başladıkları süre içinde ebeveynlerinin kalan ölüm maaşı kesilmektedir. Ancak, kız çocuk memur olmadıkça Emekli Sandığına ilişkin maaş kesilmez.

1 Ekim 2008 tarihinden itibaren alınan bir karara göre, yetim bir kızın anne ve babasından ölüm aylığı alma ihtimali var. Anne veya babanın maaşı ne kadar yüksek olursa olsun tam maaş ve diğerinden daha düşük olan maaşın yarısını almak mümkündür. Ya da her iki ebeveynin de maaşı aynıysa, maaşın tamamı diğerinin yarısını alma hakkına sahiptir.

Ölen Eşten Alınacak Olan Maaş İçin Belirtilmiş Olan Yargıtay Kararı

Annesi veya babası ölen kız ve erkek çocuklar ile eşi vefat eden kadınlara verilecek ölüm aylığı Yargıtay kararıyla belirlendi. Bu karar neticesinde eşlere ve çocuklara birçok hak tanındı. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun çıkardığı 2012/223 sayılı kararname ile babası ve kocası SSK’lı kadın vatandaşa çifte maaş hakkı tanınmaktadır.

06/08/2003 tarihinde alınan kararla, emeklilik sandığı, Bağ-Kur ve SSK’dan gelir elde eden veya bu kurumlardan birinde çalışmaya başlayan kız çocukları yetim aylığı alamayacak. Yargıtay kanun kararları neticesinde alınan 2011/2938 sayılı kararname ile hem baba hem de eş SSK’ya sahip olup, eşi veya babası 06.08.2003 tarihinden önce vefat eden vatandaşlar bu çerçevede çifte maaş almaya hak kazanırlar.

Emekli Olmak İçin Kaç Yıl Çalışmak Gerekir? (GÜNCEL HESAPLAMA) öğrenmek için tıklayınız.

Sosyal Güvenlik Kapsamında Alınan Diğer Kararlar

Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde çalışan vatandaşların emeklilik hakkı 3600 prim gününe dayanırken, 15 yıllık çalışma süresi de talep edildi. Bunun dışında kadın ve erkek çalışanların yaş grubunun 50 ile 60 yaş arasında olması gerekmektedir. Minimum limit olarak 3600 prim günü belirlenirken, 4500 gün, 5400 gün ve 7000 prim günü belirlenmiştir.

Ayrıca bu prim günlerini tamamlayan vatandaşların toplam 25 yıllık çalışma sürelerini tamamlamış olmaları da gerekmektedir. Doğum borçlanmasından faydalanacak çalışanlar için bir çocuğun borçluluk süresi 720 gündür. Bu durum ikinci ve üçüncü çocuklar için aynı şekilde gelişir.  Ayrıca, doğum borçlanması için en düşük limit günlük brüt asgari ücretin yüzde otuz ikisi (% 32) olarak belirlenmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir