Güncel

Yeşil Kart Nasıl Çıkarılır? İnternetten Başvuru (E-Devlet) Eylül

Güncelleme Tarihi Eylül 9, 2021 by MTE Yaşam

Sigortası olmayan ve devletin ücretsiz sağlık hizmetlerinden biri de Yeşil Kart’tır. Bu hizmetten yararlanmak isteyen vatandaşlar için yeşil kart nasıl alınır, başvurusu nereye yapılır, e-Devlet yeşil kart başvurusu ve sorgulama hakkında tüm 2021 bilgilerini öğrenebilirsiniz.

Türkiye’de sigortalı olarak çalışan vatandaşlar, SGK bünyesinde BAĞ-KUR, SSK, Emekli Sandığı çatısında yer alan sağlık güvencesinden yararlanmaktadır. Fakat büyük bir bölümü de sosyal bir güvenceye ve geçimlerini sağlayabilecek gelire sahip değildir. Sigortası olmayan ve devletin ücretsiz sağlık hizmetlerinden biri de Yeşil Kart’tır. Bu imkandan yararlanmak isteyenler tarafından yeşil kart nasıl çıkarılır, nasıl alınır, başvurusu nereye yapılır, yeşil kart başvurusu e-devletten yapılır mı, e-Devlet yeşil kart başvurusu ve SGK yeşil kart sorgulama 2021 hakkında tüm bilgileri alabilir ve başvuru sağlayabilirsiniz.

Yeşil Kart Nasıl Alınır? 2021

Yeşil kart almak için ilk olarak gelir testi başvurusu yapılır. Gelir testi başvuruları Kaymakamlık ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılmaktadır. Gelir testi sonuçlandıktan sonra yeşil kart sigortasının başlaması için başvuruları Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapabilirsiniz.

Yapılan son düzenlemeler ile gelir testi sonucunda yeşil kart tescili SGK tarafından otomatik yapılmaktadır.

Sosyal yardımlaşma yeşil kart başvurusu yapıldıktan sonra, durumunuzun tespiti yapılır ve diğer maddi yardımlardan da yararlanabilirsiniz.

Yeşil Kart Alma Şartları Nelerdir?

Yeşil kart almak için başvuru yapmak isteyen vatandaşların aşağıdaki şartları taşımaları gerekmektedir. Bu şartlar;

Başvuru sahibinin herhangi bir sigortası, sosyal güvencesinin bulunmaması, sigortadan mahrum olması,Yapacak olan kişinin vergi veya çiftçilik kaydının olmaması gerekir. Emeklilik durumu olmamalıdır. Kişinin mensubu olduğu ailenin aylık kazancının, asgari ücretin vergi ve sosyal sigorta primi dışında ki miktarının 1/3’ünden az olması gerekmektedir. Asgari ücret 2.825,90 TL’dir. En düşük AGİ tutarı da 268,31 TL olduğundan, Ele geçen asgari ücretten Asgari geçim indirimi çıkarılarak net ücret bulunur. Net tutarı 2.557,59 TL olarak buluruz. Bu tutarı 3’e bölmek gerekirse, 852,53 TL ‘ye tekabül etmektedir. Ancak bu tutarın enflasyon oranlarına göre artması beklenmektedir. 852 liradan aşağı geliri bulunanlar yeşil kart gelir testi şartını sağlamış olurlar. Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığı ile sistemde G0 olarak gözüken gelir testi sonucunuz ile sağlık sigortası ile diğer avantajlardan yararlanabilirsiniz. Özel bir kanun hükmü gereğince sigortadan yararlanması uygun görülen vatandaşlarda yeşil kart başvuru yapabilir.

Yeşil Kart Başvurusu Nereye Yapılır?

Yeşil kart alabilmek için bahsettiğimiz üzere gelir testi yaptırılması gerekmektedir. SYDV kurumlarına bizzat giderek başvurmak gerekmektedir.

Gelir testi için ise ikametgah ettiğiniz ve bağlı olduğunuz Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat yapılmalıdır. Sonrasında gelir testi sonuçlarına göre, bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Kurumlarına giderek evraklarınızı teslim edebilir ve başvuru yapabilirsiniz.İl ve ilçelerde bulunan valilik ve kaymakamlıklarca kurulmuş olan yeşil kart bürolarına da T.C. kimlik kartı veya nüfus cüzdanı ile ve gerekli evrakları ibraz ederek başvuru yapabilirsiniz.

Yukarıda belirtilen, yeşil kart almak için gereken şartlar taşınmazsa ve gerçeğe aykırı bilgi verilirse, haksız yeşil kart sahibi olursanız ücretsiz sağlık hizmetinden yararlanmaya devam ederse, devlet tarafından ödenen sağlık sigortası ve tüm harcamaları bakmakla yükümlü olduğu yakınlarından veya velisinden iki katı kadar tahsil edilerek cezai işlem uygulanır.

Yeşil Kart Başvurusu Nasıl Yapılır?

Başvuru yapmak isteyen vatandaşların öncelikle kaymakamlık veya Valiliklere başvuru formunu doldurmaları gerekmektedir. Bazı kaymakamlık veya Valilikler Başvuru yapmak isteyenlerden dilekçe talep edebilirler. Bu formu dolduran vatandaşlar, eğer ilde ikamet ediyorlarsa Valiliklere, ilçelerde ikamet ediyorlarsa bağlı bulundukları Kaymakamlığa başvurularını gerçekleştirirler. Başvuruları alan Kaymakamlık ve Valilikler, başvuru sahibinin yeşil kart alabilmek için gerekli şartları taşıyıp taşımadığını mevzuat hükümlerine göre inceler. Bu sebeple, yönetmelikte belirtildiği üzere;

Kanundan yaralanmak için valilik yada kaymakamlığa ilk olarak başvuru yapanların yeşilkart başvuru ve bilgi formları;

Muhtarlıklar,Nüfus müdürlüğüne,Defterdarlık ya da mal müdürlüğüne,Tapu sicil müdürlüğüne,Belediye başkanlıkları,Gerekli görülen hallerde emniyet ya da jandarma teşkilatı ile diğer kurum ve kuruluşlara gönderilir. Kişinin sosyal güvencesinin tespiti için adına kayıtlı her şeye, aylık hane halkı gelirine, sigortalı bir ek gelire sahip olup olmadığına bakılmaktadır. Gerçekten belirlenen tutarın altında geliri varsa ve sosyal güvencesi de bulunmuyorsa sigorta kapsamında sağlık hizmetleri devlet tarafından karşılanır. Ücretsiz sağlık kuruluşlarında hizmet alabilir.

BAĞ-KUR Borcu Olanlar Yeşil Kart Alabilir mi?

Bağkur borcu olan kişiler yeşil kart alamaz. Fazla prim borcu varsa ve ödeyemiyorsa, kendisine ait işyerini satar veya başkasına devrederse yeşil kart sahibi olabilir. Bu devir gerçekleştiğinde Genel Sağlık Sigortasına başvuru yaptığında sağlık hizmetlerinden yararlanabilir.

Yeşil Kartlılar Nelerden Yararlanabilirler?

Yeşil kart uygulaması Türkiye’de fakirlik belgesi sahiplerine verilmekte olan kişinin maddi olanaksızlıklar içerisinde olduğunu belirten bir sosyal yardım projesidir. Yeşil kart sahibi vatandaşlar; ücretsiz barınma, sağlık, eğitim ve benzeri sosyal hizmetlerden yararlanabilmektedir. Yeşil kart Amerika’da oturma izni için verilen belge veya motorlu taşıt sertifikası ile karıştırmamak gerekir. Yine yeşil pasaport adıyla bilinen belgede başka bir evraktır. İçeriğimizde bahsettiğimiz yeşil kart; fakirlere sosyal yardım yapılabilmesi için verilen resmi bir evraktır.

Engelli Yeşil Kart Başvurusu

Genel Sağlık Sigortası düzenlemeleri yapılarak verilen yeşil kartlar, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmıştır. Primsiz sosyal güvenlik sistemi ile yeşil kartın verdiği avantajlardan engelli vatandaşlarımız da yararlanabilir. 18 yaşını doldurmuş, başkasının yardımına muhtaç engelli vatandaşlarımıza aylık bağlanarak yeşil kart imkanı sağlanıyor. Başvuru için şartlar;

Engelli ve bakıma muhtaç olan kişiler de yeşil kart alabilirler. 2022 sayılı kanun gereğince %40 engeli bulunan, sosyal sigorta güvencesi olmayan vatandaşlara verilir. Engellinin yaşadığı hane içindeki kişilerin aylık gelir toplamı 2021 yılı AGİ hariç net ücretin 3’te 1’inden düşükse başvuru yapabilir. Engelli maaşı üst sınırı 852,53 TL’dir. Bu tutarın altında aylık geliriniz varsa yeşil kart başvurularınız ile engelli aylığı da alabilirsiniz. 2021 yılında;Engel oranı %40-%69 arasında olanlar 661,13 TL,%70’in üzerinde engeli varsa alacağı engelli maaşı 991,69 TL olacaktır. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına giderek gelir testinizi yaptırabilir, birkaç hafta içerisinde sonucunu alabilirsiniz. Maddi yardımlardan da yararlanırsınız.

Yeşil Kart Maaşı Ne Kadar?

Gelir testi ile muhtaçlık durumu belirlenen ve yeşil kart hakkı kazanan vatandaşların özel durumlarına göre belli tutarlarda maaş (aylık) bağlanmaktadır. Bu kapsamda verilen maaş tutarları;

Engelli vatandaşlar için %40- %69 engeli olanlara 661,13 TL, %70’ten fazla engeli varsa 991,36 TL verilir. Muhtaçlık sınırının altında olan engelli ve yetim olan çocuklar için aylık 1.125,67 TL ödenir. Sosyal güvencesi bulunmayan, ihtiyaç sahibi ve eşini kaybetmiş olan kadınlara, dul olanlara 2 ayda bir olmak üzere 325 lira aylık verilir. Hane halkı geliri yine net asgari ücretin 1/3’ünden azsa, 65 yaş üstü yaşlılara da maaş bağlanır. Bu tutar 763,67 TL’dir.

Yeşil Kart Sahiplerine Verilen Devlet Yardımları ve Paralar

Aşı yardımı (45 TL- 100 TL) Gebelik yardımı (45 TL- 100 TL) Şartlı eğitim desteği (45 TL- 75 TL) Yetim ve öksüz yardımı (150 TL)Elektrik yardımı (75 kwh- 150 kwh kadar ödenir.) Asker ailesi yardımı (400 TL) Kronik hastalar için verilen yardımlar (658,13 TL) Silikozis desteği (1.317,23 TL- 1.677,45 TL)Doğum ve süt parası (300 TL- 600 TL) Dul olan kadınlara (325 TL) Kömür desteği, eğitim vb. nakdi yardımlar da verilmektedir.

Yeşil Kart Başvurusu e-Devletten Yapılır mı?

Evet yapılır. Ancak gelir testi sonucunuz olumlu olur ise başvuru durumunuzun sorgulamasını yapabilirsiniz. Olumsuz olduğu takdirde bu işlemi yapmanız mümkün değildir. Gelir testi yaptırıp başvurunuz olumlu sonuç aldıktan sonra e-Devlet üzerinden gelir testi sonucunuzu sorgulayabilir ve başvuru durumunuzu görebilirsiniz. SYDV’lere bizzat gidip başvurduktan sonra gelir testiniz e-Devlet sistemine düşecektir. Burada gelir testi sonucu sorgulama ekranına girerek G0 olarak görüyorsanız, yeşil kart sahibi olabilirsiniz demektedir.

Bu destekler ile birlikte diğer Bakanlıklardan da yardım almak isteyenler olabilir. Devlet yardımlar yeşil kart ile sınırlı değil. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Maddi Yardım Başvurusu içeriğimizden detayları öğrenebilir ve desteklerden yararlanabilirsiniz.

e-Devletten Yeşil Kart Başvurusu

e-Devlet üzerinden yeşil kart başvurusu yapmak için ilk olarak sisteme kayıtlı olmanız gerekmektedir. Öncelikle, bulunduğunuz il veya ilçelerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına bizzat gitmeniz gerekiyor. Daha sonra gelir durumunuzu sorgulayacaklardır. Gelir testi sorgulama başvurularınızı sadece e-Devletten yapabiliyorsunuz.e-Devlet sistemine giriş yaparak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler sayfası üzerinden Gelir Testi Sonuçları bölümüne giriş yapın. Bu sayfa üzerinden gelir testi sonuçlarınızı sorgulayabilirsiniz. Gelir testinizin sonucu olumlu ise e-Devlet üzerinden yeşil kart başvurusu formu önünüze çıkacaktır. Bu formu doğru bir biçimde doldurarak e-Devlet üzerinden yeşil kart başvurusu yapabilirsiniz. Fakat gelir testiniz olumsuz ise başvuru yapamazsınız.

Ne Kadar Süre Geçerlidir?

Yeşil kart geçerlilik süresi; başvuru sahiplerine verilen yeşil kartlar 1 yıl süre geçerlidir. Bir yıl içerisinde kişinin maddi durumunda herhangi bir değişiklik olursa, kartı iptal edilir. Kart sahipleri kartlarını aldıkları tarihten 1 yıl sonra ve devam eden yıllarda, yeşil kart yoklama belgesini doldurarak (vize belgesi) kartı teslim aldıkları kaymakamlık veya valilik makamına teslim ederler. Bu işleme yeşil kartın vizesinin yenilenmesi işlemi adı verilmektedir.

Yeşil Kart Nasıl İptal Edilir?

Yeşil kartı olan vatandaş, yine yenileme ve vize işlemi gibi, kartı aldığı makama bir dilekçe ile başvurur ve yeşil kartını iptal etmek istediğini beyan eder. Bu işlem sonucunda, kart sahibinin dilekçesi kabul edilir ve kendisine teslim edilen yeşil kart ve sağlık karnesi belgesi teslim alınır.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI HİZMETLERİ BAŞLADI! İŞTE KAMU SPOTU

SGK Gelir Testi Nasıl Yapılır?

Genel Sağlık sigortası uygulaması çalışmayan veya gelir kazanmayan kişiler için 01 OCAK 2012 tarihten itibaren yürürlüğe girdi. Genel sağlık sigortasının amacı sosyal güvencesi olmayan vatandaşların sağlık primlerini ödemesi, ödeyemeyenlerin ise devlet tarafından ödenerek sağlık hizmetlerinden yararlanmalarının sağlanmasıdır.

Gelir testi yaptırmak isteyen vatandaşların bağlı bulundukları bölgede bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuru yapmaları gerekiyor. Bu başvurular sonucunda, kişilerin aylık gelirleri asgari ücretin 1/3 oranından az ise, yine yeşil kart uygulamasında olduğu gibi sağlık sigortası primleri devlet tarafından ödeniyor.Aylık gelirler, asgari ücretin 1/3’ünden fazla ise kişiler sağlık sigortalarını kendileri ödemek zorundadır. Bu ödemeler G-1, G-2 ve G-3 adı verilen üçlü sisteme göre ödenmektedir. Ödeme miktarları aşağıdadır.Bu miktarları ödeyen kişiler genel sağlık sigortası (GSS) hizmetlerinden yararlanabilmektedirler.

Şuan Yeşilkart uygulaması son buldu ve sağlık sigortası olmayan vatandaşlar aylık 107,33 TL ücret karşılığında sağlık sigortası yaptırabiliyorlar.

Bu sigortayı yaptıran aile reisinin eşi ve çocukları da sigortadan yararlanabiliyor.

Eğer ailenin aylık 107,33 TL’yi ödeyecek durumu yoksa, bu ödeme devlet tarafından yapılıyor. Ancak bunun için kişinin ödeme gücü olmadığını belirtmesi için gelir testi yaptırması gerekiyor.

Yeşil Kart Uygulaması İptal Edildi mi?

Türkiye’de yeşil kart uygulaması 01 OCAK 2012 tarihinden itibaren kaldırıldı. SGK artık sigortaya ihtiyacı olan vatandaşlara gelir testi (GSS) uygulaması başlattı. Bu uygulama sonucunda yeşil karta ihtiyaç duyulmaksızın tüm vatandaşlarımıza ücretsiz olarak sağlık hizmeti verilmeye başlandı.

Çalışmayan, çalışamayan genel sağlık sigortası olmayan vatandaşlar, aynı yeşil kartlı gibi, gelir testi yaptırmak zorundalar. Bu test işlemi mevzuat hükümlerine göre her yıl belirli dönemlerde yaptırılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir